Könyvtári táblaavató 

„Az emberiség legbiztosabb, legmaradandóbb emlékezetei a könyvtárak.” 

(Arthur Schopenhauer)

 

Kedves egykori tanítványunknak, Szilágyi Sándornak köszönhetően a 2013/2014. tanév kezdetén - amely egyben iskolánk s egyúttal könyvtárunk 30. tanéve is-, gazdagodtunk egy saját készítésű, diófából faragott „Könyvtár” felirattal. A táblaavatót szűk körben, érdeklődő kollégák és diákok részvételével rendeztük meg 2013. szeptember 27-én, ahol jelen volt az alkotó is.
Kérésére a tábla hátoldalán, az utókor számára írott alábbi gondolatait is elhelyeztük:

Kedves Bárki, aki véletlenül megfordítottad a táblát!
Az itt következő idézet a Honti Rezső által fordított Ezeregyéjszaka meséinek legelején található és így szól.
"...Bizony a régiek élete folyása tanulságossá vált későbbi nemzedékek számára. Szolgáljon arra, hogy az emberek megtudják mindazt, ami másokkal megesett, és okuljanak belőle, tanulmányozzák a régi népek életét, és tekintsék intő példának mindazt, ami velük történt. Dicsértessék az, aki az elmúlt eseményeket a késő utódok számára intelmül hátrahagyta."
Fontos volt számomra ez a hely, mert itt találtam meg sok-sok emberöltő összegyűjtött tudását, tapasztalatát és sok időt töltöttem el itt.
Talán túl sokat is, de mindenképp örülök neki, mert a minket körbevevő világ szellemi, lelki és fizikai valójáról annyi tudás van itt, hogy még sok is; s kedvemre vájkálhattam benne sőt odafigyelést és segítséget is kaptam hozzá. Remélem, hogy sikerül bölcsen használni mind a tudásszerzés lehetőségét és az itt megszerzett tudást is.
Bízom benne, hogy néha egy-egy pillantás a bejárati táblára, amelybe igyekeztem a hálámat is belefaragni, ad egy kevéske kedvet ahhoz, hogy örömmel és megbecsüléssel lépjetek be ezen az ajtón.

Három évvel az érettségi után üdvözöl Titeket
Szilágyi Sándor
2013.09.10.