25 év - 25 könyv

2009 tavaszán iskolánk fennállásának 25. évfordulóján valamennyi diákunk és dolgozónk szavazhatott kedvenc könyveiről. Összesen 690 különféle könyvre érkezett szavazat (mindenki három könyvre szavazhatott). Az alábbiak lettek az első 25 helyezettek.

1. J. K. Rowling: Harry Potter

A Harry Potter egy hét kötetből álló fantasy műfajú regény-sorozat, amelyeknek J. K. Rowling a szerzője. A sorozat főhőse egy Harry Potter nevű kamasz varázsló és az ő barátai, Ron Weasley és Hermione Granger, akik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói. A történet arról szól, hogy miként próbálja meg legyőzni Harry azt a gonosz varázslót, nevezetesen Voldemort Nagyurat, aki megölte Harry szüleit és megpróbálja meghódítani a varázslóvilágot és leigázni a nem-varázslókat (muglik). A könyv-sorozatból számos film, videojáték és más egyéb is készült.

2. Stephenie Meyer: Alkonyat

Az Alkonyat (Twilight) Stephenie Meyer első regénye, a Twilight sorozat első tagja, amellyel az írónő azonnal tinédzserek és fiatal nők millióit hódította meg. Az első részt további három rész követte: New Moon (Újhold), Eclipse (Napfogyatkozás) és Breaking Dawn (Hajnalhasadás). A könyvekben Isabella Swan történetét ismerhetjük meg.

3. Molnár Ferenc: A Pál-utcai fiúk

A regény főszereplői – Nemecsek Ernő, Boka, Geréb, Áts Feri – olyan karakteres emberi viselkedési mintákat mutatnak, amelyeket a név puszta említése felidéz – és a könyv olyan jól ismert, hogy ezeket a neveket gyakran használjuk is emberi jellemek tömör leírására. A szereplők nevén kívül fogalommá váltak a regényből például a „gittegylet”, az „einstand” vagy a „grund” szavak is.

4. J.R. R. Tolkien: A gyűrűk ura

A Gyűrűk Ura Tolkien érdeklődési köreiből, azok mélyebb kutatásából indult (nyelvészet, vallás -különösen a római katolikus-, mesék, skandináv és kelta mitológia). Megdöbbentő részletességgel teremtette meg Középföldét, annak mitológiáját, a birodalmak történelmét, a karakterek leszármazási táblázatait, a használt nyelveket, rúnákat és naptárakat. Néhány kiegészítő anyagot helyezett el a könyv függelékében, a mitológiát pedig beleszőtte egy hatalmas, bibliai stílusú műbe, amelynek A szilmarilok címet adta.

5. Dan Brown: A Da Vinci-kód

A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró, eredeti foglakozását tekintve művészettörténész, regénye. A könyv 2003 legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban, majd nagy sikert ért el a Föld többi országában is, a bestseller lista élére kerülve. A da Vinci-kódot sokan a felnőttek Harry Potterjeként jellemzik.

6. Paulo Coelho: Veronika meg akar halni

Coelho műve pesszimista kicsengésűnek érezhető, pedig szó sincs róla. Bár Veronika története a halállal „játszik”, a maga transzcendens módján igenis az életet dicsőíti. Sőt, egyértelműen arra hívja fel a figyelmet, hogy csak és kizárólag rajtunk múlik, hogyan és milyen életet élünk…

7. J. K. Rowling: Harry Potter VII.

8. Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda Abigél című műve egy elkényeztetett kisgimnazista lány felnőtté válását ábrázolja. Gina megszokott, nyugalmas életébe egyszercsak beleszól a II. világháború, és szerető otthonától elszakadva kell helytállnia és hirtelen felnőnie egy egészen más környezetben.A nehézségeken azonban átsegíti őt társai összetartó szeretete.

9. Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A regény a XVI. századi magyar történelmet idézi meg. Gárdonyi rengeteg szereplőt, történelmi alakot és írói képzelet által megformált figurát mutat be. Az Egri csillagok alcíme: Bornemissza Gergely élete. Az ő életét, sorsának alakulását követhetjük végig a műben: a gyermekkortól megannyi kalandon, a szerelem beteljesülésén át a várvédő katona tetteiig.

10. Paulo Coelho: Az alkimista

Az alkimista Coelho fő művének számít. Santiagonak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry Kis hercegéhez szokták hasonlítani. Santiago, miután kétszer látja azt az álmot, hogy valahol a piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkereseni azt. Végigzarándokol Afrika északi, sivatagos részén, szokatlan élményekkel töltekezik, számos különös figurával találkozik, köztük az alkimistával, akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait.

11. Antoine de Saint Exupèry

 A kis herceg című regényben igazi mesevilág tárul elénk a B612-es kisbolygón. Tulajdonosa, egy rejtélyes kisfiú, aki gyermeki naivitásával, tiszta szívvel indul felfedezni a környező bolygókat, s megpróbálja megérteni a felnőttek világát. Hat bolygón tett látogatása során megtanulja, hogyan nem szabad élni, az élet értelmét pedig a róka árulja el neki. A legnagyobb kincs a szeretet, s az ember mindig felelős a barátjáért, azért, akit 'megszelídített'.

12. Milne: Micimackó

Micimackó egy mesebeli medve, akit A. A. Milne angol író alkotott meg. A magyarul csak Micimackóként (angolul Winnie-the-Pooh) ismert regény két önálló művet takar: a Micimackót (1926. október 14.) és a Micimackó kuckóját (1928), melyeket Karinthy Frigyes fordított és dolgozott át magyarra (1936).

13. Paulo Coelho: 11 perc

Egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját 'belső fényét', és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét. Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel.

14. Daniel Defoe: Robinson Crusoe

A mindenki számára ismerős, szinte modern mítosznak számító történet meglehetősen egyszerű: egy fiatal angol polgár, Robinson, hajótörés következtében egyedül marad egy magányos, lakatlan szigeten. A megmentett tárgyak, eszközök segítségével, saját leleményességével egymaga is kultúrát, civilizációt teremt. Később társa is adódik, egy 'bennszülött' Péntek személyében, aki hódolattal, csodálattal adózik a fehér ember fölényének.

15. Jules Verne: Kétévi vakáció

A lakatlan szigeten rekedt gyerekek, akik magukra vannak utalva, semmiben sem szenvednek hiányt a szigeten, de mivel emberek, ezért már az elején megindul közöttük a harc a hatalomért. Ki is a vezér? A kezdetben játékosan induló küzdelem csakhamar véresen komollyá válik. Nincs senki, aki meggátolhatná az erőszakot, kezdetben még emlékeznek, hogy mi a rossz, de az idő és az események múlásával az értékítélet is megváltozik.

16. Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol. A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

17. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.

18. J. K. Rowling: Harry Potter VI.

19. Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani, mely tele van harccal a férfiak meghódításáért, a gondoskodás megszerzéséért. Megfilmesített változata a 2000. év szenzációja volt, melynek rendezője Steven Spielberg. A könyv a világon mindenütt vezeti a bestseller listákat.

20. Stedhal: Vörös és fekete

Stendhal furcsa címet adott alkotásának. Semmiféle konkrétumot nem tartalmaz, éppen ezért rejtélyes, többjelentésű, de lényegében a regény lényegére, kettősségére vonatkozik. Mai általános felfogás szerint a vörös a katonaságra, a fekete a papságra utal. Jelentheti a cím a rulettjáték két színét is, a sors két lehetőségét: a nyerést és a vesztést, azt a hazárdjátékot, amelyre a főhős feltette az életét. A leghelyesebb talán, ha a címet sokkal általánosabb jelképként fogjuk fel: a vörös a dicsőséget, a sikert, a szenvedélyek lobogását, magát az életet; a fekete pedig a bukást, a sikertelenséget, az értékek pusztulását, a halált jelenti. Bár az is lehetséges, hogy a cím színei nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak: a tragikus végkifejletre utalnak, a vért és a halált jelképezik.

21. Dan Brown: Angyalok és démonok

Robert Langdont, a Harvard világhírű szimbólumkutatóját egy svájci tudományos intézetbe hívják, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet - az Illuminátusok - bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. Langdon mindenáron meg akarja menteni a Vatikánt a hatalmas erejű időzített bombától; a gyönyörű és titokzatos tudóssal, Vittoria Vetrával szövetségben Rómába megy. Hétpecsétes titkokon, veszélyes katakombákon, elhagyatott székesegyházakon és a földkerekség legrejtettebb barlangján át, őrült hajszát indítanak együtt a rég elfeledett Illuminátusok búvóhelye után.

22. Darren Shawn: összes vámpír történet

Robert Langdont, a Harvard világhírű szimbólumkutatóját egy svájci tudományos intézetbe hívják, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet - az Illuminátusok - bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. Langdon mindenáron meg akarja menteni a Vatikánt a hatalmas erejű időzített bombától; a gyönyörű és titokzatos tudóssal, Vittoria Vetrával szövetségben Rómába megy. Hétpecsétes titkokon, veszélyes katakombákon, elhagyatott székesegyházakon és a földkerekség legrejtettebb barlangján át, őrült hajszát indítanak együtt a rég elfeledett Illuminátusok búvóhelye után.

23. Meg Cabbot: A neveletlen hercegnő naplója

Mia Thermopolis szerint nincs szörnyűbb dolog, mintha valaki százhetvennyolc centi magas, lapos a melle, elsős a gimnáziumban, ráadásul bukásra áll matematikából. De a java még ezután következik… Először a mamája bejelenti, hogy Mia matektanárával jár. Utána a papája jelenti be, hogy ő Genovia hercege… És sehol egy fiú… Egy induló, fergeteges karrier első állomása: Meg Cabot ifjúsági regénye Angliában és Amerikában hosszú hetekig a bestsellerlisták élén állt. A négykötetes sorozat első kötetéből készült filmet hazánkban is bemutatták.

24. Charlotte Brontë: Jane Eyre

A Jane Eyre Charlotte Brontë írónő 1847-ben Londonban kiadott regénye, mely A lowoodi árva címen is napvilágot látott. A regény, melyet szerzője Currer Bell álnéven jelentetett meg, rögtön hatalmas sikert aratott. Ma a világirodalom egyik legfontosabb regényeként tartják számon.

25. Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

A Légy jó mindhalálig Móricz Zsigmond egyik nagyon híres, 1920-ban elkészült regénye. A főszereplője Nyilas Misi, a debreceni kollégium diákja. 1936-ban és 1960-ban is megfilmesítették a regényt. A regény kézirata a második világháború alatt elpusztult. A Petőfi Irodalmi Múzeum csak egy kézirattöredéket őriz. Móricz Zsigmond nem értette, hogy olvasói és kritikusai a Légy jó mindhalálig című regényét csak egy gyermekregénynek tartották. Ő a megbántott, félreértett és megkínzott jóság jelképét akarta Nyilas Misi történetével felmutatni.

Oldalainkat 48 vendég és 0 tag böngészi