Rendhagyó irodalomóra egy varázslatos írói világról

   Sokan nem tudják, hogy március 5-én van a hangos olvasás világnapja. Iskolánk - a Debreceni Ady Endre Gimnázium – néhány tanárának az a remek ötlete támadt, hogy csatlakozhatnánk az ezzel kapcsolatos programsorozathoz, és egy órát a hangos olvasásra áldozhatnánk. Az elgondolás Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnőtől és Kluka Hajnalka tanárnőtől származott. Mindennek a megvalósítására március 10-én került sor iskolánk Pódium termében, s a 8. A és a 9. Kny/C és a 9. Ny/D osztály egy-egy csoportja vett részt benne. Én meghívott vendégként lehettem jelen. A felolvasás témájául az Olvass többet! nemzetközi irodalmi vetélkedő II. félévi elolvasásra ajánlott könyveinek egyikét választották ki a szervezőtanárok. Ez a mű nem más, mint J. R. R. Tolkien sokak által ismert és közkedvelt műve, A Hobbit, melyből már filmfeldolgozás is készült Peter Jackson rendezésében.

            A rendhagyó irodalomórát Kónya István tanár úr nyitotta meg, néhány érdekességet megemlítve az íróról. Megtudhattuk, hogy T olkien fejében hogyan született meg A Gyűrűk Ura varázslatos világa, és hogyan hagyta félbe a készülő könyvét, csak hogy belekezdhessen A Hobbit megírásába. Tanár úr olyan érdekességeket mesélt el a könyvről és a film rendezéséről egyaránt, amik mindannyiunk figyelmét felkeltették. Ezután vette kezébe mindenki a saját példányát, és lapozta fel a kedvenc részét. Néhányan voltak olyan bátrak, hogy megosztották velünk az általuk kiválasztott szövegrészletet vagy verset. Azonban a legizgalmasabb részeket Zsuzsa néni előadásában hallhattuk, aki szeretettel ajánlja a művet a kisgyermekektől kezdve a fiatalokon át az idősebb nemzedékekig mindenkinek. A legtöbb diák behunyt szemmel, a Tolkien által megalkotott különleges világot maga elé képzelve hallgatta végig a könyvrészleteket. Zsuzsa néni vigyázott arra, hogy ne áruljon el túl sokat,  mégis felkeltse a  közönség érdeklődését, így nem csoda, hogy lelkes hallgatóságra talált bennünk. Az érdekes programnak a csengőszó vetett véget, mindannyiunk nagy bánatára.

Kellemes élményekkel lettünk gazdagabbak. Ezt jól bizonyítják egyik diáktársam szavai is: "Tetszett, hogy a résztvevők közül akárki olvashatott, és hogy mennyire különbözők voltak az egyes kedvenc részek. Ez is mutatja, hogy nem vagyunk egyformák."

 Rendkívül örülök, hogy részese lehettem ennek az egyáltalán nem hétköznapi órának, és remélem, hogy nem ez volt az utolsó ilyen alkalom. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy mindenki nagyon örülne annak, ha a szervezőknek sikerülne megvalósítaniuk a céljukat, és ezután a közös felolvasás hagyománnyá válna iskolánkban és az Olvass többet! nemzetközi irodalmi vetélkedőben részt vevő partneriskolákban is.

Domokos Fanni 12.B (Debreceni Ady Endre Gimnázium)

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi