Kilencedik éve rendeztük meg az Olvass többet! tábort, idén Balmazújvárosban, a Pötyi szállóban.

Üzenet a 9. Olvass többet! táborból

Kedves Olvasó!

Vajon el tudsz-e képzelni egy tábort, melyben tanárok és diákok együtt pucolják a krumplit az ebédhez, együtt sütik a pillecukrot a tábortűznél, és a legfárasztóbb vicceket mesélik egymásnak a nap 24 órájában? Ha ezt mind el tudod képzelni, akkor nem is muszáj tovább olvasnod. De ha nem sikerül, mi segíthetünk.

2019. július 3-án a debreceni buszpályaudvaron hajnalok hajnalán (fél 11-kor) találkozott a mi kis csapatunk. Az elkövetkezendő 3 napban uralkodó családias hangulatot már ekkor érezni lehetett a levegőben. 12 diák érkezett Balmazújvárosba, hárman a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumból – akik az Olvass többet! szóbeli fordulójának is győztesei voltak - , ketten a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumából, egy diák a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából, s hatan a Debreceni Ady Endre Gimnáziumból. Az első nap programjai között szerepeltek a jégtörő (ismerkedős) feladatok és a csapatokba való besorolás Zsom-Zajti Zsuzsa néni - iskolánk szociálpedagógusa - vezetésével. Hogy jobban megismerhessük egymást, először alliteráló tulajdonságot kellett a nevünk elé illeszteni, majd a többiekét memorizálni. Ezután egy aprócska kört formált a 12 résztvevő, és végre kiderült, mire is kellett az a rengeteg hullahopp karika, amit előtte már kíváncsian nézegettünk. sorban mindenkinek át kellett bújnia a karikán, anélkül, hogy egymás kezét elengednénk. Később három csapatba osztottak be minket, hogy a tábor végéig közösen dolgozzunk. Táborunk első napján a Balmazújváros Televízió is jelen volt, szálláshelyünkön, a Pötyi Szállóban és a Semsey Kastélyban is készítettek felvételeket. A kastély ideiglenes kiállítását is megtekinthettük, ahol Fátyol Zoltán kortárs művész tartott nekünk és az érdeklődő helyieknek tárlatvezetést, másfél órán keresztül mesélt alkotásairól. Eközben Zsuzsa néni – Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnő, a tábor egyik szervezője - is betoppant, ragyogó mosollyal, frissen született unokájának hírével. „Ez a nap is véget ért” – gondoltuk mi naivan. Mikor a nap lement, és a csillagok vették át a helyét az égen, mi kiültünk a gyéren megvilágított udvarra, és megpróbáltunk méltó befejezést találni egy afrikai népmesének, majd az információs játék során kiderült, mennyire ismerjük Balmazújváros híres szülötteit. Mikor már mindenki kellőképpen elfáradt, fellőttük a pizsit, és elfoglaltuk a szobáinkat. De még itt sem volt vége a napnak. Ugyanis a felső szinten lakók megunták az ücsörgést, és egy hatalmas kártyapaklival jöttek meglátogatni a földszintet. Pár óra kártyázás után megéheztünk, úgyhogy neki is láttunk a vacsorából maradt husinak. Mivel a Pötyi Szálló környékén más haszonállatot nem találtunk, feláldoztuk a maradékot a békák oltárán.

Másnap az ebéd elkészítésében közösen dolgoztak a tanárok és három csapat egy-egy kiválasztott tagja. A paprikás krumpli nagy sikert aratott az egész táborban. Míg készült az ebéd, verset faragtunk megadott – olykor kacifántos – szavak felhasználásával, s a többi szorgos kéz könyvjelzőket festett az erasmusos partnereinknek és az őszi kovásznai Olvass többet! konferencia szervezőinek. Többen közülünk tagjai ugyanis annak az Erasmus + projektnek, amely az Olvass többet! versenyt vitte „nemzetközi vizekre”. Gyönyörű könyvjelzők születtek, elgondolkodtató idézeteket írtunk rájuk. Vajon a calabriai, erdélyi, portugál és szicíliai diákok közül melyik kihez fog eljutni? A kiadós ebéd után minden csapat kapott egy borítékot. A borítékban talált versbe szedett rejtvény alapján mindenki nekiindult a városnak, hogy megtalálja a következő helyszínen elrejtett fejtörőket. Minden csapat más irányba indult, de végül összetalálkoztunk a Pötyi Szállóban. Öt helyszínre kellett ellátogatnunk. Ezek között szerepelt egy aprócska könyves pavilon, ahol egy kedves, nyugdíjas magyartanártól kaptuk meg a következő helyszínre irányító borítékot; két szobor, melyek Veres Péternek és Soós Imrének, a város két híres szülöttének állítanak emléket; egy papírbolt, ahol a boríték mellé még egy apró meglepetést – ceruzát és radírt - is kaptunk; a Veres Péter emlékház, melyet maga Veres Péter unokája nyitott ki nekünk, és végül a Nefelejcs Idősek Otthona, ahol rövid humoros történeteket olvastunk fel az otthon lakóinak, s kérésükre énekeltünk és beszélgettünk is velük. Minden állomáson meg kellett oldanunk egy feladatot, és egyben megismerhettük Balmazújváros látványosságait, nevezetességeit. Csak miután fáradtan hazaestünk, jöttünk rá, hogy nem mindenki teljesítette a tábori feladatokat. Így nekiláttunk egy Veres Péter életét bemutató kisfilm, egy kovásznai konferenciára íródó levél és egy, a tábori élményeinket tükröző szófelhő elkészítésének. Miközben mindenki gőzerővel dolgozott, hogy időben elkészüljön, Kónya István tanár úr pincérnek öltözött, és kávéval kínált bennünket, majd egy érdekes előadást tartott a mítoszokról, a vízözön történetről és a székely-magyar rovásírásról. Megtudtunk sokat Noéról, a pálos rendről és arról is, hol van a Jupiter és a Tejút. Ezután eljött az este, felgyulladt a tábortűz, elkezdődött a közös pillecukor sütés, beszélgetés.

Másnap már a tábor zárására gyűltünk össze, ahol bemutattuk kész munkáinkat. Megnéztük a három elkészült kisfilmet, felolvastuk a Kovásznára szánt leveleket és bemutattuk a szófelhőket is. Végül mindenki kapott egy lapot a hátára és egy tollat a kezébe, hogy írjon a többieknek, amit csak szeretne. Hátunkra írt üzeneteink mellé az ajándékba kapott könyveinket - Catherine Fischer Incarceron című fantasy regényét - is dedikáltattuk egymással. Páran már el is kezdtük olvasni. Eddig tetszik. J Ezek után még készítettünk pár csoportképet kedvenc csúszdánk előtt, majd nem volt más választásunk, mint könnyes búcsút venni régi és új barátainktól, és útra kelni vissza, Debrecenbe. Szétszéledt a csapat, de jövőre megint találkozunk, s együtt töltünk újra legalább három csodás napot.

Kedves Olvasó! Reméljük, most már el tudod képzelni, milyen is egy Olvass többet! tábor. Tetszett? Akkor jövőre te is eljöhetsz!

Írták: Krizsó Réka 9. E & Cserta Dóra 9. KNy - Debreceni Ady Endre Gimnázium, Győrfi Tünde – Hőgyes Endre Gimnázium, Hajdúszoboszló, Halász Benedek 11.A - DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma

Képek

 

A Balmaztv riportja

 

Oldalainkat 230 vendég és 0 tag böngészi