10 éves az Olvass többet!

„Aki kinyit egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja ki.”(Csoóri Sándor)

Immár 10 éve, hogy megszületett az Olvass többet! irodalmi vetélkedő gondolata, amely iskolánk egyik első jó gyakorlata is, és az egyetlen, amely létrehozása óta folyamatosan működik. A 2006 őszén induló, adysok számára létrehozott olvasást népszerűsítő vetélkedő az idők folyamán kinőtte az iskola kereteit, városi, országos majd nemzetközi vetélkedővé vált.
Ma már Olvass többet! határtalanul magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedőként több száz diákot ér el évente. Kezdettől fogva egyik fő célunknak tekintettük az olvasás megszerettetését, azt, hogy a vetélkedőben nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, vagy ami még ennél is lényegesebb, a diákok olvassák el az általunk ajánlott műveket. Voltak olyan diákok is, akik nem vettek részt magában a vetélkedőben, de a műveket később elolvasva kaptak rá az olvasás ízére, találtak rá egy-egy jó könyvre.
Az első két év során csupán az iskola keretén belül tudtuk megszervezni a versenyt, de 2008-tól – az online első forduló kitalálása és bevezetése következtében – jelentősen kiterjedhetett a résztvevők köre: ötven magyarországi és határainkon túli - felvidéki, illetve erdélyi - iskola diákjai kapcsolódtak be azóta a vetélkedőbe. Esetenként általános iskolások és egyetemi hallgatók is együtt olvastak/olvasnak velünk.

Mérföldköveink

2008-ban az első fordulós feladatlap a hagyományos, papír alapról online feladatlappá vált, melyet könyvtári honlapunkon keresztül érhetnek el az olvasók. 2010 óta olvasni szerető diákjaink közül riporterként is részt vesznek adys diákok a Beszélgetések könyvről, olvasásról című riportsorozatunkban. (lásd Riportok olvasásról menüpont.) 2011-ben megszerveztük első olvasótáborunkat, az Olvass többet! tábort (OT!T). Táborunkban azóta is a legeredményesebb olvasók vehetnek részt jutalomként (lásd az OT!T táborok menüpontot).

2014 tavasza óta szervezünk rendhagyó irodalomórákat a Déri Múzeummal való együttműködésre is alapozva a Debreceni Irodalom Házában. Ajánlott olvasmányainkból az online 1. forduló és a hagyományos 2. forduló között diákok olvashatnak fel nekik tetsző részleteket, egyúttal tárlatvezetésben, múzeumpedagógiai foglalkozásban is részük lehet.
2015 tavaszán illusztrációs pályázattal is bővült versenyünk, az általunk feldolgozásra javasolt művek inspirációi alapján a diákok rajzokat, festményeket készíthetnek, amelyek kiállításon is megtekinthetők. A Debreceni SZC Könnyűipari Szakképző Iskolája és Speciális Szakiskolája tanárai kezdeményezték, s azóta is közösen hirdetjük, szervezzük a Déri Múzeummal karöltve az OLVASS TÖBBET! – KÉPZELD EL! – LÁSS, TUDJ TÖBBET! versenyeket.
2016 áprilisában kísérletképpen harmadik, szóbeli fordulóval, csapatversennyel zárult a megmérettetés. Tapasztalataink szerint a diákok nagyon élvezték a háromfős csapatokban való vetélkedést, így a 2016/2017. tanévtől kezdve a verseny részét képezi majd a szóbeli forduló is.
2016 őszén jubileumi évünk rendezvényei között szerepelt esszéíró pályázatunk „Életízesítőnk, az olvasás” címmel, amelyre 73 pályamunka érkezett. Az ünnepélyes díjátadásra a konferenciánkon került sor. A díjakat Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője adta át. A pályázatot támogatta a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, valamint a Hajdu Zrt. (A díjazott esszéket az Esszéíró pályázat almenüben lehet elolvasni.)

2016 november 21-én pedig megszerveztük a 10 éves jubileumi konferenciát,  ahol volt olvasók, partneriskolák – magyarországi és erdélyi – tanárai, könyvtárosai, intézményvezetői, a Debreceni Egyetem oktatója, volt adys és nem adys diák beszélt több egyéb program mellett az olvasás élményéről. Az impozáns rendezvényen, amelyet iskolánk igazgatója, Rózsavölgyi Gábor nyitott meg a Déri Múzeum dísztermében, előadások hangzottak el az olvasásról, az olvasóvá nevelésről határainkon belül és azon túl is.
Előadóink – egyetemi oktató, középiskolai magyartanár, könyvtárostanár, diákszínpad-vezető, egyetemi hallgató, építőmérnök - a Debreceni Egyetemről, Budapestről, debreceni középiskolákból, Kovásznáról, Székelykeresztúrról érkeztek.
A rendezvényt színesítette a Debreceni Ady Endre Gimnázium leánykarának csodálatos előadása, valamint a Debreceni Ady Endre Gimnázium 11. D osztályos tanulóinak műsora. A kulturális programhoz tartozott még a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpadának fellépése, valamint az Éva Presszó koncertje. A 10. D osztály tanulói a 10 esztendő alatt feldolgozott 40 irodalmi mű jellegzetes alakjait jelmezbe bújva mutatták be a közönségnek, játékra serkentve ezzel a nézőket.

A „Ki kicsoda?”játékban a művek címeit kellett párosítani a jelmezekkel. A helyes megfejtők értékes jutalomkönyvet kaptak a nap végén. Az ebédszünet után ugyanez az osztály megnyitotta a Karinthy Kávéházat, ahol rövid jelenetekkel, dalokkal és zongorajátékkal varázsolták el a közönséget.

A konferencián közel kétszáz résztvevő volt. Kiszolgálásukról, kényelmük biztosításáról a Debreceni Ady Endre Gimnázium 9. B osztályából 20 diák gondoskodott. A hangosítás, fotózás, videózás is adys diákok segítségével történt.
A konferenciáról készült kisfilmeket készítették: Balázs Gergő Dániel 10. A osztályos adys diák és Balázs József Bence.
Riporter volt Pajkos Lilla 9. B osztályos adys diák.
Utólagos vélemények, visszajelzések a konferenciáról:
A konferencián részt vettek elégedettségi kérdőívet töltöttek ki. Négyfokozatú skálán az átlag 3,85 lett. A véleményeket szintén közzétettük a Vélemények almenüpontban.

Kisfilmek 

 

Oldalainkat 224 vendég és 0 tag böngészi